Liten gardinskola

Publicerad den 1 Feb 2024

Textilier gör mycket för att få till en ombonad känsla i hemmet, både utseendemässigt och för att mjuka ljudet i ett rum. Uttrycken kan bli väldigt olika, från en avslappnad känsla med en linnegardin som ligger i golvet till en elegant gardin i djupa veck med wave.

Från golv till tak och vägg till vägg

Gardiner från golv till tak ger en härlig rymd. Flytta ut bredden till en bit utanför fönstret för att förstora fönstret, låt dem gärna gå vägg till vägg.

Om det inte fungerar att hänga gardinskenan i taket eller om man vill ha en gardinstång så utgå från en linje, kan vara en färgbrytning eller en hög möbel men tänk på att inte placera skenan eller stången för nära fönstrets ovankant, då förlorar du den luftiga känslan. En gardinstång kan försköna rummet, varför inte en tunn smidesstång eller en kraftigare kannelerad trästång?, finns många vackra alternativ.

Tänk hellre en bred gardin och färre antal än en smal vid varje fönster, det ger ett lugnare intryck.

Kan bli effektfullt att placera en större golvväxt eller en piedestal med en vas eller skulptur på andra sidan fönstret.

Ton i ton, kontrast eller vitt?

En gardin ton i ton med väggfärgen är sobert och mjukar upp utan att ta över. Det tunna materialet blir ett ljuvligt flor. Ska gardinen gå att dra för? En tumregel är att ta väggens bredd gånger 1,5 för tygets bredd. Tyger finns ofta på tre meters bredd och kan med fördel vändas på för att undvika skarvar vid en ännu bredare gardin.

Att matcha gardiner till kulören på väggar eller foder och lister är effektfullt.

Vita gardiner till vita väggar kan bli en fin bas i ett färgstarkt hem.

Vilken längd ska gardinen ha?

En ledig linnegardin eller en elegant gardin med tungt fall på veckband kan gärna stå i golvet, eller vara lite för lång.

Wavegardiner hänger med fördel och vajar fritt över golvet. Finast är ca en centimers frigång.

Akustiken i rummet

Behöver du extra hjälp med akustiken i ett rum så tänk på att låta tyget gå i djupa veck och att det finns ett avstånd från väggen så ljudet kan studsa.

Lycka till med ditt val! Det finns många vackra kvaliteter, stukturer och färger som kan försköna ditt hem.