Söderberg & Sara - Småskaligt på S:t Knut

Söderberg & Sara - Småskaligt på S:t Knut

Mimmie Bergvall Publicerad den 3 Oct 2016
Söderberg & Sara började som ett litet kvartersbageri i Ystad för snart sju år sedan, jag fick möjlighet att ställa några frågor till Tilde. Tilde berättar att det då var hantverksmässigt bakat bröd, surdeg och kulturspannmål som var det mest spännande de kunde syssla med. Därefter öppnade sig en hel värld med småskaliga producenter. Söderberg & Sara Söderberg & Sara När gänget på Söderberg & Sara startade rådde det lite av en surdegsfeber i Sverige. "Massor av folk var nyfikna, positiva och peppiga. Såklart fanns det också en hög med folk som inte förstod alls vad vi höll på med. För stora bubblor i bröden, för hård eller välgräddad skorpa..." Idag samarbetar Söderberg & Sara med flera olika småskaliga ostproducenter, äppelodlare, ekologiska odlare och hängivna mjölande. "Det är en värld som ständigt förändras, växer och utvecklas och som hela tiden tillgodoser våra behov av kreativitet och förändring." Jag frågade Tilde vad som inspirerar dem. "Vad som helst kan inspirera och vi har inget intresse i att cementera oss i ett tillstånd. Ett sätt att baka, inreda eller kommunicera. Så vi hämtar ständig inspiration från allt möjligt; andra bagerier, vackra miljöer, vår egen trädgård och inspirerande människor" Söderberg & Sara har bland annat fått utmärkelsen White Guide, jag frågade vad som är hemligheten bakom deras lyckade koncept? "Vi är självkritiska, petiga och öppna för förändring". Förutom priser och utmärkelser menar Tilde också att de är väldigt stolta över att idag ha så pass många anställda. Både i Malmö och på Kafferosteriet på Österlen. "Vi har fått ihop en hel drös med människor som i någon form av kaotisk synkronisation och tungan-rätt i munnen tar oss framåt med personlighet och delad vision". Söderberg & Sara Söderberg & Sara Så var det S:t Knut i Malmö. Tilde berättar att det absolut bästa med att öppna kafé och bageri på S:t Knut i Malmö är mötet med alla kunder. "Vi har känt oss så sjukt varmt välkomnade till området. Det är alltid kul att stå i butiken!" Vad måste man då absolut testa när man besöker ert Kafé? "Det hårdast gräddade brödet med massor av smör på!" Söderberg & Sara Söderberg & Sara På en ledig dag försöker Tilde och hennes familj spendera så mycket tid som möjligt i naturen. Fokus ligger såklart även på mat och dryck. I Malmö vill hon tipsa om att besöka Bord 13, Lyran och Solde. Vill man ta sig utanför stadsmurarna tipsar Tilde bland annat om Byta Yta i Ystad. "För all linoljefärg och winkelmannkakel vi behövt när vi byggt om eller byggt nytt". Är du fikasugen och hänger i krokarna runt S:t Knut i Malmö är Söderberg & Sara ett måste! Tack Tilde för att vi fick besöka ert kafé och prata med dig! Här hittar du Söderberg & Sara på Facebook, och här följer du dem på instagram!